Marš na Rim

Po sletanju u Rim, na aerodromu smo našli info pult na kome smo kupili Roma Pass 72h, karticu koja omogućava popuste za lokalitete u Rimu. Ova kartica košta 38.5€ i uključuje besplatan ulazak na prva dva lokaliteta i popust na ulaznice za druge lokalitete u Rimu, isključujući Vatikan. Takođe, omogućava besplatan prevoz 72h od momenta aktivacije za sve vidove javnog prevoza. Prvog dana nismo želeli da je upotrebimo, već smo veče iskoristili za šetnju po kraju i obrok. Uzeli smo lazanju i kalconu sa fantom, što nas je koštalo oko 12€.

img_20170201_190447

Stan nam je bio u ulici Luiđi Tosti, u jednom izuzetno mirnom kraju koji preporučujem, u IX kvartu Apio Latino. Kvart nije tako daleko od samog centra grada, na oko 20-ak minuta prevozom. Soba nam je bila čista, prostrana i topla, a imali smo skoro ceo stan na raspolaganju pošto smo vlasnicu videli tek par puta kada je kretala na posao. Jedina briga, ako to tako mogu nazvati, bio je njen pas Maja, “stara dama”, koju za 4 dana skoro da nismo čuli, osim ujutru kad bismo seli da doručkujemo i ona bi nam prišla da je nahranimo.

Lateran

Za početak obilaska grada izabrali smo najstariju rimsku crkvu, baziliku Svetog Jovana u Lateranu. Ova crkva je sedište pape kao biskupa Rima i prva među 4 papske bazilike u Rimu. Poznata je kao Omnium urbis et orbis Ecclesiarum Mater et Caput, “katedrala Rima i celog sveta”. Ulazak u ovu veličanstvenu crkvu se ne naplaćuje, ali se naplaćuje ulazak u arheološke iskopine i dvorište crkve. Ovo je prva izgrađena crkva u Rimu, a njenu izgradnju inicirao je prvi hrišćanski car, rođeni Nišlija, Konstantin Veliki. On je poklonio 7 srebrnih oltara crkvi, a njegova ogromna statua stoji na ulasku u hram. Crkva je osvećena 318. godine, a Lateranska palata u njenoj blizini bila je mesto održavanja Prvog lateranskog sabora. Krstionica koju je izgradio Konstantin Veliki postoji i danas. Brojne rimske pape su darivale ovu crkvu zbog čega je bila poznata i kao Zlatna bazilika, ali je dosta puta i stradala u požarima.

img_20170202_093219

Koloseum

Naše sledeće odredište bio je najpoznatiji simbol Rima, rimski Koloseum. Ovaj grandiozni antički stadion mogao je da primi između 50 i 80 hiljada ljudi. Njegovu izgradnju je otpočeo rimski car Vespazijan na zemljištu oduzetom od Nerona, a dovršio je njegov sin Tit. Gradnja je trajala čitavu deceniju, od 71-81. godine n.e. Koristio se za borbe bikova, gladijatorske borbe, trke dvokolica i druge zvanične događaje. Sedenje je bilo raspoređeno u 5 nivoa, shodno društvenom položaju. Poslednja gladijatorska borba održana je 404. godine, kada je car Teodosije zabranio svaki vid borbi smatrajući ih paganskim. Koloseum je od tada bio prepušten zubu vremena i propadanju, sve dok 1750. papa Benedikt XIV nije otpočeo njegovu restauraciju. Danas je on jedno od 7 novih svetskih čuda i simbol grada.

This slideshow requires JavaScript.

Palatin

Odatle smo produžili ka mestu gde je po predanju stvoren grad Rim, 21.4.753. g.p.n.e. To je brežuljak Palatin, gde je Romul otpočeo izgradnju grada koji je po njemu i dobio ime (Roma), kao i mesto gde je ubio svog brata Rema uz reči “Neka ovako prođe svako ko preskače moje zidove”. Tu se nalazila i Luperkalova pećina gde ih je vučica podojila. Palatin je okružen Velikim cirkusom, Forumom i Koloseumom. U doba republike, a posebno carstva, ovo je bio rezidencijalni deo Rima gde su konzuli i carevi zidali svoje palate (reč “palata” nosi ime po ovom brežuljku).

img_20170202_115658

Forum

Sledeća stanica bio je rimski Forum. On se nalazi između trga Venecija i Koloseuma. Smešten je između brežuljaka Palatina, Kapitola i Eskvilina. Prvobitno se tu nalazila močvara koju su isušili poslednji etrurski kraljevi. Izgrađen je kanal, Cloaca Maxima, koji je vodu sproveo u Tibar. Na Forumu se odvijao celokupan gradski život: trgovina, zanatstvo, suđenja, politički život. Sačuvane su građevine poput slavoluka Septimija Severa, Tita, zatim Rostre, Kurije, hramova Veste, Saturna, Vespazijana i Tita, Kastora i Poluksa, Antonina i Faustine, kao i bazilika: Julije, Maksencija i Emilije. Za Koloseum, Palatin i Forum se plaća jedinstvena ulaznica od 12€, ali smo mi uz Roma Pass ušli gratis.

 

This slideshow requires JavaScript.

Produžili smo dalje do Imperijalnih foruma, posvećenih caru Trajanu i Nervi, kao i Juliju Cezaru. Vođa fašističke Italije, “duče” Benito Musolini, rešio je da spoji trg Venecija i Koloseum izgradnjom ulice koja prolazi kroz carske forume. Na trgu Venecija (Piazza Venezia) smo upoznali par lokalnih čudaka, belaca i crnaca, koji su nekim čudom znali srpski jezik. Jedan Senegalac mi je uvalio par džidža-bidža izrađenih u Senegalu prvo uz priču da je besplatno, ali sam ipak morao nešto od svega da mu platim jer mu treba za kartu do Senegala. Tu nas je našlo i par Italijana kojima je izvesni Uroš Lazić iz Beograda mnogo dobar drugar, pa sam i njima donirao nešto za izgradnju kampa za lečenje narkomanije. Bar smo se slatko tu sa svima ispričali…

Kapitol

Popeli smo se uzbrdo do Kapitola, gde se nalaze čuveni Kapitolski muzeji. Ulaz u njih bio nam je besplatan, a inače je 11€. Ovaj kompleks muzeja je veliki, sastoji se iz 3 zgrade, kao i dela koji se prostire ispod Kapitolskog trga. Brojni značajni eksponati krase ovaj muzej, a posebno se ističe bronzana statua konjanika, jedina takva potpuno sačuvana iz antičkog Rima, na kojoj je predstavljen car Marko Aurelije. Tu su i dela Karavađa, Rubensa i drugih umetnika.

img_20170202_145613

Trastevere

Naš sledeći cilj bila je šarmantna rimska četvrt Trastevere. Usput smo naišli na dva odlično očuvana antička hrama u parku Usta istine (Boca della Verita), kao i na Teatar Marćelo, koji spolja izuzetno podseća na Koloseum. U četvrti Trastevere smo potražili dve znamenite srednjevekovne crkve: Santa Maria di Trastevere i Santa Cecilia di Trastevere. Pre obilaska su nas naši već dobro izgladneli stomaci opomenuli da je vreme da večeramo, pa smo svratili u prvi restoran na koji smo naišli. Špagete sa sirom su bile dobre, kao i čaša vina, ali im je i cena bila sasvim dobra, pa smo odatle izašli siromašniji za po 15€. Što se Svete Cecilije tiče, obišli smo je vrlo brzo jer je bila pred zatvaranjem. Posvećena je ranohrišćanskoj mučenici Ceciliji, čije je netaknuto telo nađeno na mestu gde se nalazi crkva. Unutar crkve se nalazi i skulptura Svete Cecilije, urađena prema položaju i izgledu njenog tela. Crkva potiče iz IX veka. Nakon šetnje po romantičnim uličicama Trasteverea došli smo u Svetu Mariju. Smatra se jednom od najstarijih rimskih crkava i prvom u kojoj se služila javna misa. Poznata je po tome što je tu još pre Hristovog rođenja potekla tečnost nalik miru, kao znak Hristovog dolaska.

img_20170202_175340

Nakon završetka šetnje po Trastevereu, prešli smo ponovo Tibar preko pitoresknog mosta Sisto (Ponte Sisto), uhvatili bus i vratili se u stan da odmorimo od napornog dana. Konačno smo našli u komšiluku Carrefour koji radi 24h dnevno i tu iskupovali šta nam treba za doručak za narednih par dana. Utisak je da je Italija značajno skuplja od Srbije i da je Rim skuplji od Moskve i Sankt Peterburga, koliko god vam tvrdili suprotno.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s